arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcitycloselinkedinmailotparksphonepinplussearchsportfieldstwitter Ga naar content
Naar ‘
Inspiratie

3 opties bij groene parkeerplaatsen

Steen en beton absorberen warmte. Groen daarentegen en voornamelijk bomen zorgen voor verkoeling en een aangename plek bij hitte. Bij hevige neerslag wordt er steeds vaker beroep gedaan op het rioolstelsel. Naast het feit dat het riool hevige regenval niet altijd aankan, is het zonde dat dit schone, zoete hemelwater direct afgevoerd wordt. Een groene omgeving neemt regenwater op in de grond, zodat het daar aan ten goede kan komen.

De overheid en verschillende organisaties zetten zich in om stedelijk gebied te vergroenen.
Er worden steeds meer mogelijkheden bedacht en uitgevoerd om vergroening mogelijk te maken. Denk hierbij aan; plantplaatsen onder de bestrating, capillair irrigatie krattensysteem, daktuinen, groene gevels en vergroening van parkeerplaatsen.

Het juiste substraat

Marcel Straatman: “We zien een toenemende vraag naar substraten voor gras-parkeerplaatsen. Gras kan tot 20-25 cm wortelen indien het daarvoor mogelijkheden heeft. Vaak zien we dat grassoorten niet groeien door verdichte en dus beperkte groeiomstandigheden. De verschillende substraten die wij samenstellen voldoen aan alle belangrijke aspecten, zoals:

  • de juiste chemische eigenschappen
  • een goede waterdoorlatendheid 
  • vochtvasthoudend vermogen
  • draagkracht
  • poriënvolume.”
Categorie
Inspiratie
Datum
20.12.2022

Stablegreen Substraten Heicom

Om draagkracht en een goede groei te garanderen kunnen grastegels/roosters geplaatst op- en ingeveegd worden met substraten van Heicom. 

  • Stablegreen UP (substraat in het grasrooster, zonder graszaad)
  • Stablegreen IN (substraat in het grasrooster, inclusief graszaad)
  • Stablegreen Light (substraat onder het grasrooster, lichte belasting)
  • Stablegreen Medium (substraat onder het grasrooster, middel/zware belasting)
  • Stablegreen Heavy (substraat onder het grasrooster, zware belasting)

Optie 1. Grasparkeren met een middelzware verkeersbelasting

Bij een middelzware belasting adviseren we Stablegreen Medium. Dit product heet 2-4% organische stof en meer dan 35% porienvolume na verdichting. De fractie 2-6 zorgt voor een gemakkelijke verwerking.

Stablegreen Medium.JPG
auto gras.PNG

Optie 2. Grasparkeren in combinatie met bomen

Bomen kunnen optimaal wortelen onder grasparkeerplaatsen. Met Stablegreen Heavy (fractie 16-32) vinden boomwortels zuurstof en groeimogelijkheden om een gezonde groei te realiseren. 

OPbouw.PNG
Bomentonnn.PNG

Optie 3. Afvoer van hemelwater

Roosters voor grasparkeerplaatsen kunnen deels opgevuld worden met stenen. Hierdoor infiltreert hemelwater direct in de bodem. Als onderlaag adviseren we ECO stone 16-32. Het gesteente kan zo'n 450 liter per m3 hemelwater bufferen. Stablegreen Heavy kan 350 liter per m3 aan.

opbouw stone.PNG
Waterdoorlatend.JPG

Verkeerde praktijkvoorbeelden 

Voorheen werd er veel gewerkt met een puinlaag als ondergrond en werden grastegels ingeveegd met bestaande grond. Dit resulteerde niet altijd in positieve resultaten. Zo zagen we gras-parkeerplaatsen met weinig gras, een slechte waterdoorlatendheid en een grote onkruiddruk

voorbeeld.PNG

Onderzocht op prestaties

Heicom doet onderzoek op de kwaliteit van zijn substraten. Met de RAG kistmeting in combinatie met de LWD meting doet Heicom onderzoek op o.a.:

• Draagkracht
• Totaal poriënvolume
• Waterdoorlaatbaarheid (k)
• Watercapaciteit na 24 uur 

Hiermee kunnen wij u informeren over het juiste product voor de juiste toepassing.

Kist grasparkeren.jpg
Kistmeting grasparkeren.jpg

Aantoonbaar duurzaam

Substraten van Heicom worden samengesteld met duurzame grondstoffen. Heicom kan de duurzaamheid van uw substraat aantonen middels een MKI waarde. 

Volgend nieuwsbericht
Heicom gesloten op 18 en 19 mei