arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcitycloselinkedinmailotparksphonepinplussearchsportfieldstwitter Ga naar content
Naar ‘
Sportvelden

De zoektocht naar een toekomstbestendige green

Welke innovaties kunnen het onderhoud van een golfbaan verbeteren? Zes partijen onderzoeken dit op de ‘Futuregreen’ van De Sallandsche golfclub in Diepenveen. De Futuregreen is gestart op initiatief van Arthur Berends van de Enk Groen & Golf. Elk deelnemend bedrijf komt met een eigen voorstel; van snelkiemende graszaden tot unieke bodemverbetering.

Gerard Schoot Uiterkamp (Toro) en Marcel Straatman (Heicom) over hun bijdrage: vochtsensoren en capillaire kunststof units onder een green.

Locatie
Diepenveen, Sallandsche Golfclub
Medewerker
Marcel Straatman
Project fase
in uitvoering
Project datum
07-10-2019
Categorie
Sportvelden
slider green.jpg

Waarom doe je mee aan dit experiment?

Marcel: “We streven naar een golfbaan die 365 dagen per jaar bespeelbaar is. Problemen met water door klimaatverandering zie ik als één van de grootste uitdagingen. Vanwege extreme droogte mochten enkele gebieden in Nederland de afgelopen jaren niet worden beregend. Dan is een green of voetbalveld eigenlijk ten dode opgeschreven.”

“Daarnaast zie je in het westen oud zeewater omhoogkomen. Slechts drie procent van het water op aarde is zoet en één procent daarvan is beschikbaar als drinkwater of water voor de agrarische sector. Met dat in mijn achterhoofd is het interessant om te kijken wat we kunnen doen om (zoet)water te besparen. Goed voor het klimaat en ook kostenbesparend.”

Wat is de huidige situatie?

Marcel: “Veel van de huidige greens zijn schraal opgebouwd en dienen zo snel mogelijk het vele water af te voeren. Een droge green geeft minder schimmels en ziektedruk. Een rijke green met veel organische stoffen geeft (eerder) wateroverlast bij extreme neerslag. Met name vanwege de klimaatverandering zijn we op zoek naar de juiste balans tussen voldoende bufferend en drainerend vermogen.”

Resultaat

"De metingen laten zien dat de green bovenin relatief snel droog is, maar verder naar onderen een prachtig vochtgehalte houdt.”

Hoe ziet de ‘Futuregreen’ er uit?

Marcel: “Met kunststof units realiseerden we een extra waterberging onder de green. Dit zorgt voor zo’n 80 millimeter extra wateropslag. Een green is waterdoorlatend, maar normaal ben je dit water na 20 centimeter weer kwijt. Nu vangen de units het water op en brengen deze het water, door een capillair systeem, opnieuw omhoog. Daarnaast is het mogelijk om de units met water te vullen in plaats van bovenaf te sproeien.”  

Gerard:
“Toro heeft vochtsensoren geplaatst in de grond, om de vochtgehaltes te bepalen op 5, 15, 20 en 30 centimeter diepte. De sensoren communiceren via een kastje dat werkt op zonne-energie. De greenkeepers hebben inzicht in de gegevens middels een online tool. De metingen laten zien dat de green bovenin relatief snel droog is, maar verder naar onderen een prachtig vochtgehalte houdt.”

green 4.jpg
green 3.jpg

Jullie zijn dus tevreden over dit experiment?

Marcel: “Wij zien op deze testgreen mooie resultaten. De wortel van het grasplantje zoekt dieper in de bodem naar water, wat zorgt voor een betere beworteling. Daarnaast constateren we zowel in natte als droge periodes een mooi, constant vochtgehalte in de bodem. Uiteindelijk geloof ik dat het waterverbruik van de club op deze manier daalt. Units kunnen bufferen, dus is er minder beregening nodig. Je zou er zelfs een gesloten systeem van kunnen maken.”  

Gerard: “Ik geloof inderdaad dat dit een geweldige mogelijkheid is om het waterverbruik op golfclubs te verminderen. Gras is een zwak en kwetsbaar plantje, helemaal als het zo kort wordt gemaaid. We zien nu dat het plantje dat boven een unit ligt, sneller en beter herstelt na een periode van droogte. Uiteindelijk telt ook: hoe mooi de installaties of systemen op de golfclub ook zijn; de kwaliteit en het fingerspitzengefühl van een greenkeeper maakt uiteindelijk de green.”

Worden de units voor het eerst op deze manier gebruikt?
Marcel: “Het systeem is op zich niet nieuw. Het wordt al op meerdere plekken toegepast, bijvoorbeeld in de sportwereld en in de openbare ruimte. In Emmeloord ligt eenzelfde constructie onder De Deel, waar het ervoor zorgt dat de beplanting op het plein zo’n dertig dagen droogte kan overbruggen. Voetbalclubs Liverpool en Tottenham Hotspur maken ook gebruik van dit systeem. Het water van het stadion stroomt onder het veld de units in. Het concept is dus niet nieuw, maar wel nieuw in de golfwereld.”

afb green.jpg
afb green 2.jpg

Wat leren jullie van dit project?

Marcel: “De Futuregreen geeft ons de mogelijkheid om te testen, te analyseren, te evalueren en daarvan te leren. Innoveren is niet makkelijk. Het kost veel tijd om uiteindelijk een praktische oplossing aan te dragen. Naast van goede kwaliteit moet het product ook toepasbaar en betaalbaar zijn. De proef laat zien dat er mogelijkheden zijn om waterbesparing aan te gaan. Het kan zijn dat dit nog niet voor iedere golfbaan de juiste oplossing is. Wij blijven in ieder geval continu alle mogelijkheden onderzoeken!  

Gerard: “Soms ben je met dezelfde dingen bezig, zonder dat je het van elkaar weet. Dit project is een mooie manier om elkaars kennis te vergroten, om samen te sparren en elkaar zo te versterken. Op deze manier blijven we innoveren en helpen we elkaar vooruit.”

De deelnemers

Deelnemers aan de Futuregreen: De Sallandsche Golfclub, De Enk Groen & Golf, Vos Capelle, Stichting Duurzaam Golfbaan Beheer, Barenbrug, NiB ScanPro, Compo Expert, Toro en Heicom.

Meer weten of dit project?

Wil je meer weten over cappilaire kunststof units op je sportpark of resultaten zien van deze proef? Neem dan contact op met Marcel Straatman. Hij vertelt je graag meer. 

Manager Sales

Marcel Straatman

Deel dit project

Volgend project
Uniek watermanagementsysteem voor bomen op De Deel Emmeloord