arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcitycloselinkedinmailotparksphonepinplussearchsportfieldstwitter Ga naar content
Naar ‘

Groenvoorziening in parken

Parken maken al sinds jaar en dag onderdeel uit van het ontwerp van steden. En wat grote koningen en keizers van weleer met hun imposante paleistuinen al vermoedden is inmiddels ruimschoots bewezen: groene omgevingen verbeteren de kwaliteit van leven. 

Heicom is producent van bodemverbeteraars en substraten waarmee de meest uitdagende omgevingen groen worden en blijven. In deze pagina lees je over het belang van stadsparken, zie je inspirerende voorbeelden en lees je over de toegevoegde waarde van Heicom.

aandacht

Aandacht voor mooie parken in stedelijk gebied verhoogt de waarde van de omgeving op allerlei gebieden.

Heicom werkte mee aan dierenpark Wildlands, de Apenheul, het Dolfinarium en Burgers Zoo, maar ook op bungalowparken van Landal, attractieparken Walibi en Efteling en het Vondelpark is bodembetering toegepast, met bijvoorbeeld Heicom B+ en bomengrond.  

Parkeerplaats of park?  

Het Brinkpark in Apeldoorn was voorheen een betonnen plaat waar auto’s konden parkeren. Totdat de gemeente Apeldoorn besloot om een ondergrondse parkeergarage te bouwen en er een park bovenop te realiseren. Heicom werkte mee aan het project en leverde bijna 2000 ton bomengrond, lava, daktuinsubstraat en molmmest. Nu is het geen betonnen plein waar het op zomerse dagen tien graden warmer is, maar een plek waar je heerlijk gaat zitten na een middag winkelen en waar jongeren zich uitleven op de skatebaan.

Heicom - shoot juni 2017-0046450.jpg
Heicom - shoot juni 2017--23.jpg
Heicom - shoot juni 2017-0046502-2.jpg
Heicom - shoot juni 2017-0046560.jpg

Stedelijk groen ter grootte van Amsterdam

Nederland doet het niet onverdienstelijk als het gaat om bijzondere ontwerpen. De veelgevraagde landschapsarchitect Niek Roozen ontwierp onder andere de Floriade in Haarlemmermeer. Zijn faam bracht hem in China, waar hij de afgelopen jaren vele stadsparken inrichtte. “Nu al is de helft van de wereldbevolking stedeling en per 2030 is dat 70%. De wereldwijde groei van populatie dwingt ons anders te denken over energie, voedselproductie en de kwaliteit van onze leefomgeving”, zegt hij.

Al betaald voordat het is ontworpen  

In het Chinese Shenyang ontwierp hij misschien wel het meest bijzondere park ter wereld, hij ter grootte van Amsterdam. Shenyang is een stad van 7,2 miljoen inwoners en verwacht sterk te blijven groeien. Waarom zij zoveel geld durfden te investeren en ongekend veel ruimte durfden ‘op te offeren’, zegt de ontwikkelaar: “Op het moment dat we startten met het design, schoot de waarde van deze omgeving omhoog. Het park al was betaald voordat het af was.”

 • Stijging van de waarde van onroerend goed
 • Kwalitatief betere leefomgeving
 • Significante CO²-compensatie en fijnstof afvanger
Singapore4.jpg

Swingende groene pleinen  

Aandacht voor mooie parken in stedelijk gebied verhoogt de waarde van de omgeving op allerlei gebieden. Niet alleen zijn parken onmisbaar als het gaat om luchtkwaliteit. Toen het Orlyplein in Amsterdam zijn functie als station voor het openbaar vervoer, bleef er een onaangename ruimte over.   Met veel leegstand in Sloterdijk en om het plein heen, moest er iets gebeuren. De gemeente Amsterdam besloot de omgeving vergaand te vergroenen, 8.000 vierkante meter aan kleurrijke bloemen en wuivende grassen. Het Orlyplein is een swingend groen plein geworden, waar de horeca opbloeit, de leegstand verdwijnt en culturele evenementen een plaats hebben gekregen.  

 • Bloeiende economie
 • Temperatuur verlaagd
 • Water lokaal opgevangen en hergebruikt
Orly.jpg
orly2.jpg

New York High Line  

Bewoners van steden omarmen groen. In New York werd een al jaren in onbruik zijnd treinspoor dat ruim twee kilometer door Manhatten zweeft, door een burgerinitiatief omgetoverd in een publieke, groene ruimte, een lang stadspark. The New York Highline. In 2009 opende het zwevende stadspark, nadat de in 1860 gebouwde spoorweglijn al sinds 1980 braak lag. Bloembedden, planten en grassoorten sieren nu de lijn, waar mensen graag ontspannen en al wandelend uitkijken over delen van New York.  

Kampen, verzorgingstehuis Margaretha  

Parken kunnen ook klein zijn en toch functioneel. In de binnenstad van Kampen werkte Heicom mee aan de realisatie van een binnentuin, middels de sandwichconstructie van kratjes. De regen wordt opgevangen met een permavoidconstructie. Het hemelwater verdwijnt niet in het riool, maar wordt plaatselijk opgevangen en voedt binnenstedelijk groen. Zelfs tussen hoge gebouwen in een oude binnenstad is deze tuin altijd groen en een verademing voor de verzorgde bewoners.  

bewust

De wereldwijde groei van populatie dwingt ons anders te denken over energie, voedselproductie en de kwaliteit van onze leefomgeving

Uitdagingen  

Bij het inrichten van parken zijn verschillende uitdagingen.  

 1. Veel parken zijn in het verleden aangelegd en er zijn verschillende soorten grond gebruikt. We analyseren de bodem en onderzoeken welke grond de aanplant nodig heeft.
 2. Kunstmatig aangelegde parken hebben vaak meer functies. Waterberging bijvoorbeeld, wat met het riool te maken heeft, en goede groeiplaatsen waar de groenvoorziening van gemeentes zich om bekommeren. De kunst is te combineren. Groen en water zijn verbónden en moeten we weer meer gáán verbinden.
 3. Deze kunstmatig aangelegde parken hebben vaak beperkt ruimte voor een grondlaag. Bodemverbetering is cruciaal. Heicom levert bodemverbetaars en substraten die groen zelfs in grondlagen van 20cm kunnen laten groeien.
Heicom - shoot juni 2017-0046682.jpg

Heicom levert:

 • De analyse en advies. We nemen monsters van gronden en kunnen precies achterhalen wat de grond aan opwaardering nodig heeft om tot zijn bestemming te komen.
 • Maatwerk. We leveren veel verschillende producten, van granulaat, substraat en natuurlijke verharding.
 • Een reeks certificeringen. Naast de vrij gangbare ISO en VCA certificering beschikt Heicom ook over de BRL 9335-4, BRL 9341 en RAG Landscaping en RAG Green Roof.
 • Samenwerking. We werken samen met innovators in de markt van groeiplaats inrichters.
Volgende categorie
Sportvelden