arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcitycloselinkedinmailotparksphonepinplussearchsportfieldstwitter Ga naar content
Naar ‘
Sportvelden

Samenwerken aan de Lochemse Golfclub

De Lochemse Golfclub ondergaat een heuse bunker- en tee renovatie. De 18 holes baan zit nu in de laatste fase van het meerjarenplan. De Enk Groen & Golf heeft dit project aangenomen op regiebasis en voert de werkzaamheden uit. Het juiste zand voor de tees en de bunkers wordt door Heicom geleverd. 

Locatie
Lochem
Medewerker
Marcel Straatman
Project fase
Lopend
Project datum
16-12-2022
Categorie
Sportvelden

Op een warme donderdagmiddag eind oktober ontmoeten de heren elkaar. De Lochemse Golfclub ligt er momenteel prachtig groen bij. Marcel Straatman (Heicom), Paul Baas (De Enk Groen & Golf), Gijs Compas (hoofdgreenkeeper Lochemse Golfclub) en Dennis Jansen (clubmanager Lochemse golfclub) bespreken hun open samenwerking.

heicom-bunkerzand-lochemse-9609.jpg
heicom-bunkerzand-lochemse-9629.jpg

Meerjarenplan

Hoofdgreenkeeper Gijs legt uit dat vanaf 2014 structureel is gewerkt aan het verbeteren van de baan. “In het eerste gedeelte zijn de speltechnische aspecten aangepakt. Re-shaping van oude en shaping van nieuwe bunkers zijn daar onderdeel van geweest. Daarna is de beregening aangepakt. Nu is de nadruk komen te liggen op verbetering van tees, fairways en voorgreens.”

 “Op dit moment zijn we bezig met de laatste twee projecten uit dit meerjarenplan, namelijk: de realisatie van nieuwe teeboxen, met als doel meer tees zodat de spelers de afstand kunnen kiezen die bij ze past. Renovatie van alle bunkers in de baan, met als doel uniformiteit te krijgen tussen alle bunkers, het juiste zand en de juiste hoeveelheid zand. Verder een aanpassing van het profiel en het aanbrengen van drainage in natte bunkers.” 

“Deze renovatie van de bunkers heeft verder tot doel om een gelijkwaardige spelomstandigheden vanuit de bunkers te realiseren. Voor de renovatie is bewust gekozen dit in een bepaalde periode te doen, zodat wij als greenkeepers De Enk kunnen assisteren en we dus kosten besparen. Op deze manier kunnen we ook andere investeringen doen.”

heicom-bunkerzand-lochemse-9641.jpg

Stabiel bunkerzand

“Al enige jaren geleden zijn we deels overgestapt op het gebruik van Heicom-zand in onze bunkers”, vertelt de Lochemse greenkeeper. “In het verleden vulden we de bunkers met zand van mindere  kwaliteit. Daarbij was er onderling veel verschil tussen het zand in de bunkers. In de winters werd dit zand te nat om vanaf te spelen. Het speciale bunkerzand van Heicom maakt het mogelijk dat er 365 dagen op de baan gespeeld kan worden.” Binnen het productaanbod van Heicom kiezen veel golfbanen voor dit ‘Bunkerzand Hoekig’. Het bunkerzand spoelt minder snel weg en is stabiel. Door lange periodes van droogte ontstaan voor veel golfbanen problemen. Het nieuwe bunkerzand blijft stabieler in periodes van droogte, waardoor de golfbal bijna niet inplugt. Maar ook qua onderhoud scoort dit bunkerzand goed. Tijdens extreme regenval blijft het bunkerzand beter op zijn plek en is er veel minder last van uitgespoelde bunkers. Ook de Lochemse Golfclub heeft dit inmiddels zelf ervaren in een aantal proefbunkers en gaat in combinatie met een bunkerrenovatie voor uniforme bunkers over de gehele golfbaan.

heicom-bunkerzand-lochemse-9687.jpg
heicom-bunkerzand-lochemse-9681.jpg

Klimaatbestendige tees

Net als bij de bunker werden de tees in het verleden opgebouwd met de aanwezige grond op de golfbaan, maar ook hier koos men voor een kwaliteitsverbetering door de tees nu aan te leggen met een door Heicom samengestelde grond: ‘Golfmix 65-35’. De oude tee boxen waren in de winterperiode te nat, waardoor er veel schade en ziektes ontstonden.

Ruim een jaar geleden werden de eerste tees door de greenkeepers zelf aangelegd en zo kon men afgelopen winter en zomer al ervaring op doen. Gezien de droge perioden werd er in overleg met Heicom gekozen voor een ‘Golfmix 65-35 300’, met een goed bufferend vermogen en voldoende drainagecapaciteit in de winter. Vooral voor Gijs is een droge tee belangrijk, want schimmelinfecties: die wil je niet!

Marcel Straatman, Heicom

Juist door die jarenlange relatie ontstaat er vertrouwen en kom je samen tot de beste oplossing, vaak in de vorm van maatwerk. 

Samenwerken schept vertrouwen

De Lochemse, De Enk Groen & Golf en Heicom werken al zo’n 20 jaar samen. Marcel Straatman vertelt: “Juist door die jarenlange relatie ontstaat er vertrouwen en kom je samen tot de beste oplossing, vaak in de vorm van maatwerk. Op deze wijze is jaren geleden het eerste hoekige bunkerzand ontstaan. Als proef hebben we met De Enk, op de Heelsumse Golf, dit product toegepast en heeft het zich verder ontwikkeld. Iedere golfbaan heeft zijn unieke eigenschappen, maar ook zijn eigen vraagstuk. Hierin kom je alleen samen tot een echte oplossing.”

heicom-bunkerzand-lochemse-9665.jpg
heicom-bunkerzand-lochemse-9646.jpg

De Lochemse Golfclub telt ongeveer 1.000 enthousiaste leden die zich inzetten voor een sportief golfspel. De natuurlijke, Achterhoekse omgeving maakt deze 18 holes par 72 golfbaan echt uniek. De totale lengte voor de heren is 6.001 meter en voor de dames 5.231 meter. Onder begeleiding van Michiel van der Vaart, architect bij Jol Golf Design, is de golfbaan gerenoveerd.

Geen titel

Manager Sales

Marcel Straatman

Deel dit project

Volgend project
Parkeren op klaver in Rotterdam