arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcitycloselinkedinmailotparksphonepinplussearchsportfieldstwitter Ga naar content
Naar ‘
Inspiratie

Boomgranulaat ECO: kwaliteit en duurzaamheid in optima forma

Vergroening van de omgeving verbetert de kwaliteit van het samenleven. Het is onmisbaar voor een prettige leefomgeving. Groen in steden is tegelijkertijd een uitdaging. Want bomen willen groeien op goede gronden.

Door het gebruik van bodemverbeteraars en substraten wordt voor de bomen een ideale plantplaats gecreëerd. “Juist het gebruik van die producten is risicobepalend”, vindt Erik Punt, directeur bij Eijkelboom b.v. “Als je investeert in plantplaatsverbetering én een nieuwe boom, dan wil je zeker weten dat die investering goed uitpakt. 

Categorie
Inspiratie
Datum
07.07.2017
investeren

Als je investeert in plantplaatsverbetering én een nieuwe boom, dan wil je zeker weten dat die investering goed uitpakt

Vertrouwen

Eijkelboom b.v. is - net als aannemingsbedrijf Jos Scholman - verantwoordelijk voor alle boomrenovaties in de gemeente Utrecht. De relatie tussen Eijkelboom en Heicom gaat al minstens vijftien jaar terug. Op basis van wederzijds vertrouwen ontstond een duurzame samenwerking. Punt: “Door deze relatie konden we kennis en ervaring wisselen, om zo samen sterker en slimmer een situatie aan te pakken. In Utrecht zijn we zodoende tot het gebruik van Boomgranulaat ECO gekomen.”

Een goede grond is van groot belang volgens Erik. "De waarde van granulaat in de totale kostenkolom is relatief niet groot. Maar als een boom uitvalt, je dat kunt herleiden tot het granulaat en er een nieuwe boom geplaatst moet worden, is dat vele malen duurder. We moeten er dus op kunnen vertrouwen dat Heicom die kwaliteit levert."

 

Unieke eigenschappen

Boomgranulaat ECO is gemaakt van zogenaamde spoorballast, de grove split die onder spoorrails is te vinden”, vertelt Marcel Straatman van Heicom. Het gerecyclede breuksteen is zeer geschikt voor groeiplaatsen die veel te lijden hebben van het verkeer en is voorzien van het DUBOkeur®-kwaliteitskeurmerk, wat staat voor een minimale milieubelasting.  Het voedingsdeel van Boomgranulaat ECO kent de unieke combinatie van klei, organische stof, meststoffen en broadleaf (voor extra waterbuffering). Deze combinatie heeft een hoog organische stofgehalte en een pH van circa 6.

De civiele eisen worden helaas nog altijd verkozen boven het voedingsaspect. ECO kent juist deze goede combinatie van draagkracht en voeding. Het is van groot belang de juiste verwerking te monitoren, vertelt Marcel Straatman van Heicom. De LWD meter is een methode om de draagkracht van steenmengsels zoals boomgranulaten te bepalen. “Zo monitoren wij de meest optimale verwerking van boomgranulaat, voor zowel de boom als voor de bestrating.”

Straatman is overtuigd van de kwaliteit van het product en ook Eijkelboom heeft dit vertrouwen: “Als je het tot de kern terugvoert, gaat het om vertrouwen. Vertrouwen dat het een kwalitatief product is, dat er goed mee om wordt gegaan en dat er geen discussie is over de ontwikkeling in het straatwerk. Dat vertrouwen hebben wij in Heicom en op basis van dat vertrouwen werken we al jaren aan groeiplaatsverbetering.”

 

boomgranulaat eco.jpg

Circulair produceren in Utrecht

Boomgranulaat ECO bestaat voor 100% uit duurzame grondstoffen. In Utrecht gaat Heicom nog een stapje verder, door het granulaat ook in de stad zelf te produceren. Straatman: “Duurzaamheid is de drijfveer van onze bedrijfsvoering. Vanuit de circulaire gedachte is het mooi om te zien dat zowel de locatie als de herkomst van dit granulaat in Utrecht is. We maken de keten op deze manier zo klein en efficiënt mogelijk. Het is een combinatie van kwaliteit en duurzaamheid in optima forma.”
 

circulair

Vanuit de circulaire gedachte is het mooi om te zien dat zowel de locatie als de herkomst van dit granulaat in Utrecht is. We maken de keten op deze manier zo klein en efficiënt mogelijk. 

Boomgranulaat ECO voor een 'Beter Ermelo'

In Ermelo werd een master- en een bomenplan opgesteld voor een ‘Beter Ermelo’. Een belangrijk onderdeel van het bomenplan was het verplaatsen van lindebomen, er was namelijk sprake van een onrustig straatbeeld. De bomen werden dus niet alleen verplaatst, maar een nieuwe, duurzame ondergrond moet er voor zorgen dat ze nog jaren meegaan en dat ze genoeg voedingsstoffen en zuurstof krijgen. In totaal is er op dit project circa 2000 ton boomgranulaat ECO gebruikt. Boomgranulaat ECO voldoet, door de duurzame grondstoffen, volledig aan de door de gemeente Ermelo gestelde duurzaamheidseisen.

Peter van der Velde, team projectrealisatie van de gemeente Ermelo, was van begin tot eind betrokken bij het project en blikt tevreden terug. Van der Velde: “Civiel en groen zijn partijen die op verschillende wijze naar hun werk kijken. Uiteindelijk moeten beide partijen het eindbeeld in het oog houden: hoe staan de bomen en ligt de bestrating er over tien jaar bij? Een goede afstemming tussen de partijen is daarbij belangrijk. We streven gezamenlijk naar een mooi eindbeeld. Heicom heeft in dit geval perfect gezorgd voor een goede ondergrond.“

Boomgranulaat ECO is nu ruim vier jaar op de markt en niet meer weg te denken uit het assortiment van Heicom. “Wij zijn blij dat we bomen op een duurzame manier kunnen laten groeien. Dat we zo de natuur op deze manier in zijn kracht kunnen zetten. Wat mij betreft mag het thema circulair ondernemen wel in gewicht toenemen. Zodat we samen kennis en ervaringen kunnen delen én kunnen blijven innoveren.”

bankje.jpg
Boomermelo.jpg
Volgend nieuwsbericht
Duurzaamheidsverslag 2016: de groene stad