arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcitycloselinkedinmailotparksphonepinplussearchsportfieldstwitter Ga naar content
Naar ‘
Inspiratie

De groene stad. Lees hier waarom het Singapore wel lukt.

In het jaar 2050 verwachten specialisten dat 70% van de bevolking in steden zal wonen. Kijkend naar de betonnen en verwaarloosde buitenwijken van veel steden in Europa en de overvolle binnensteden en snelwegen in Nederland, is dat een weinig hoopgevende voorspelling. Of kan het anders?

Singapore bevindt zich met 5,3 miljoen inwoners in de subtop van grootste steden ter wereld, maar is wel één van de meest dichtbevolkte. De stad groeide de laatste 20 jaar maar liefst met 100% en ontwikkelde zich in de jaren ’60 tot een overvolle havenstad. Een stad vol smog, luchtvervuiling, hitte en overlast? Nee, dit is de groenste stad ter wereld!

In de afgelopen twintig jaar groeide het groen van 36% naar 47% van het stadsoppervlak. Overal zijn waterrijke megaparken, imposante begroeide gebouwen, bloeiende daktuinen en zo verder. Singapore wordt ‘garden city’ genoemd. Kijk hier maar eens, en je begrijpt waarom.

Categorie
Inspiratie
Datum
21.06.2017
Garden city

In de afgelopen twintig jaar groeide het groen van 36% naar 47% van het stadsoppervlak. Singapore wordt ‘garden city’ genoemd. 

Groene steden zijn beter voor alles

Groene steden zorgen voor betere luchtkwaliteit, meer sociale omgang met elkaar op straat, minder criminaliteit, meer concentratie tijdens het werk, mensen gaan er meer van bewegen, het voert ons hemelwater beter af en het verlaagt de temperatuur tijdens hete zomers. Groene steden zorgen voor bewezen gelukkiger mensen, een duurzamer klimaat en meer biodiversiteit. Groen in steden is, kortom, onmisbaar voor een prettige leefomgeving.

Dat besef begint door te dringen. In een zogenaamde Greendeal besloot Nederland bijvoorbeeld in 2015 ook al te werken aan extra 1000 hectare binnenstedelijk groen. Er zijn inmiddels groencompetities onder steden en was Zwolle al eens de groenste stad van Europa. We zijn op de goede weg, maar zo ver als in Singapore gaat het nog niet.

Weblog Green Bridges concludeerde dat het succes van Singapore komt door de primaire focus op citizens welfare. Waar wij meestal alles proberen te ver-economiseren - zelfs duurzaamheid moet financieel renderen - staat daar het systeem ten gunste van het welbevinden van mensen. Hoe ze het dan betalen? Deze strategie levert naast welbevinden ook banengroei en economische kansen op.

Niek-Roozen-1a-North-View-of-Central-Park-Hunnan-Shenyang.jpg
(C) Ludivine Ammon.jpg

Duurzaamheid en economie

Bij Heicom richten we ons op vergroening van steden, parken en sportvelden. De meest uitdagende omgevingen voorzien wij van bodemverbeteraar en substraten, doe het maar zo moeilijk mogelijk. Een missie waar ik, en gelukkig steeds meer beleidsbepalers en stadsbewoners, met heel mijn hart achter sta.

Veel bedrijven zijn primair gericht op geld verdienen. Met zo’n houding was Singapore nooit zo’n welvarende stad geworden. Dat leert ons dat duurzaamheid nooit een onderdeel kan zijn van ons economisch denken, maar er volwaardig naast moest staan. Of misschien nog radicaler, slechts dienend moet zijn aan deze citizens welfare.

Volgend nieuwsbericht
Boomgranulaat ECO: kwaliteit en duurzaamheid in optima forma