arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcitycloselinkedinmailotparksphonepinplussearchsportfieldstwitter Ga naar content
Naar ‘
Inspiratie

Een goede bodem leggen (Column Veluwe Koerier)

Groene vingers in het voorjaar? Die hebben we juist nodig in het najaar! Dit is namelijk de perfecte tijd om je tuin te beplanten.

In het najaar ga ik druk bezig in mijn tuin om alle planten van een plekje te voorzien. Je denkt nu misschien dat ik de winter ben vergeten, maar niets is minder waar. In deze tijd van het jaar geef ik mijn planten nog even de tijd om te groeien en wortels te kunnen vormen. Op deze manier kunnen de planten een koude winter overleven en hebben ze een vliegende start in het voorjaar!

Categorie
Inspiratie
Datum
27.09.2022
Heicom - shoot juni 2017-0046724.jpg

Veluwse zandgrond

Met onze wortels in de Veluwse zandgrond zitten we laag in de organische stof. Dat houdt in dat deze grond weinig vocht en voedingsstoffen vasthoudt. Als je niets doet, verdwijnt er jaarlijks twee procent van de organische stof. Met plantenresten en compost en vul je die weer aan. Compost is gevuld met voedingsstoffen en bevat daarnaast ook een enorme hoeveelheid organische stof. En laat dat nou net het toverwoord zijn voor een goed bodemleven!

Composteren 

Om een goede bodem te creëren is het dus belang dat we de bestaande bodem verrijken met compost. Dit doe ik in het najaar, samen met het beplanten van mijn tuin. In het voorjaar strooi ik nog één of twee centimeter compost als onderhoud. Zo heb ik een mooie zwarte toplaag en droogt mijn ondergrond niet uit en hoef mijn tuin minder water te geven. Door het jaar heen kan ik deze er een beetje doorheen schoffelen.

Om zelf te composteren moet je zorgen voor een mooie, luchtige mengeling van gras, bladeren en houtsnippers. Deze composthoop zal echter nooit een extreem hoge temperatuur bereiken, waardoor onkruid niet wordt gedood. Bij Heicom en Van Werven hebben we al tig jaar ervaring met composteren. Wij kunnen ervoor zorgen dat het proces een dusdanige hoeveelheid lucht krijgt, waardoor er enorm veel bacteriën gevoed worden. Deze gaan zo hard aan slag met het composteerproces, dat de temperatuur zelfs boven de zestig graden uitkomt. Hierdoor worden ziektes gedood en is onze compost vrij van onkruid. En dat is prachtig! 

Marcel Straatman

Marcel is al 19 jaar vertegenwoordiger van Heicom. Hij geniet het meest als hij een project van A tot Z mag beleven. Ook van advies geven vanuit zijn expertise, ondersteuning bieden tijdens het project en dat het grootendeels uitpakt zoals vooraf is bedacht.  

Volgend nieuwsbericht
Heicom & TONN: een natuurlijke samenwerking