arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcitycloselinkedinmailotparksphonepinplussearchsportfieldstwitter Ga naar content
Naar ‘
Steden

Bomen zijn net mensen, ze zijn allemaal anders

Rinus van Kempen van de Gemeente Goeree Overflakkee werkt voor de gemeentelijke groenvoorziening al jaren nauw samen met Marcel Straatman van Heicom en Bart Boot van Van Iperen. Door creatief met elkaar mee te denken en oog te hebben voor ieders expertise kan het drietal terugkijken op een aantal mooie projecten.

De samenwerking begon met een project in Nieuwe-Tonge. De bewoners hadden veel overlast van de bomen, oude essen in een ouderwetse grindberm met veel wortelopdruk, deze wortels drukken de bestrating weg. Daarnaast was het riool sterk verouderd. Alle reden dus voor een reconstructie. Rinus: “Bomen zijn net mensen, ze zijn allemaal anders. Een boom planten lijkt misschien makkelijk, maar als je het goed wilt doen, is het eigenlijk een kunst. Zeker binnen de bebouwing. Je hebt te maken met de grondwaterstand, de grondsoort, de voeding in de bodem, de soort boom; iedere plek is anders. Daarom is bomen planten maatwerk en moet het beginnen op de tekentafel.”

Locatie
-
Medewerker
Marcel Straatman
Project fase
Project datum
04-05-2021
Categorie
Steden
2019 foto nieuwe tonge.jpg

Maatwerk

De uitdaging in Nieuwe-Tonge was dat er mooie bomen moesten komen, die goed zouden groeien en waartussen de bewoners hun auto’s konden parkeren. “En dat conflicteert met elkaar. Het is niet voor niets dat we op veel plaatsen met wortelopdruk te maken hebben. De verdichting door het verkeer is zodanig dat die boom een andere weg zoekt om aan voldoende zuurstof te komen.”  

Heicom uit Oldebroek is gespecialiseerd in het creëren van optimale groeiomstandigheden voor een boom. Marcel: “Enerzijds moet er voldoende draagkracht zijn voor het verkeer, anderzijds moet die boom voldoende vocht en zuurstof krijgen. Je maakt dus een constructie die stevig genoeg is, maar verdichting voorkomt. Daarvoor gebruiken wij producten als bomenzand en boomgranulaat. Dat granulaat zorgt voor de fundatie en biedt de boom de gelegenheid naar beneden te wortelen omdat voldoende zuurstof aanwezig blijft. Goede drainage zorgt er voor dat de aanplant niet de hele winter in het water staat.” Bart: “Om de boom van voldoende voeding te voorzien, levert Van Iperen op basis van grondmonsters de meststoffen aan die dan door Heicom in het boomgranulaat worden verwerkt. Typisch maatwerk dus.”

De Jonge Spartaan

Een ander mooi voorbeeld van de samenwerking tussen de drie mannen is de renovatie van het hoofdveld van voetbalvereniging De Jonge Spartaan in Middelharnis. Rinus: “Het gras wortelde onvoldoende en er zat te weinig groei in. Het zat dus niet goed in de bovenlaag. Ik heb Bart gebeld met de vraag wat we daar aan gingen doen.” Na een bodemanalyse door Van Iperen en een gezamenlijke brainstorm werd besloten de toplaag te verwijderen en opnieuw op te bouwen. Bart: “Samen met Heicom is toen een dressgrond samengesteld, helemaal op maat voor de situatie bij De Jonge Spartaan. Met deze dressgrond hebben we de nieuwe toplaag opgebouwd. Dat is inmiddels twee jaar geleden. Het gras groeit geweldig en de club is uitermate tevreden.”  

Kenmerkend voor de onderlinge samenwerking is dat ze regelmatig met elkaar terug gaan naar de gerealiseerde projecten om te zien hoe het erbij staat. Rinus: “En als het dan niet helemaal is zoals we het graag willen hebben, dan balen we alle drie. Dat geeft wel aan hoe onze samenwerking is en hoe betrokken we zijn bij onze projecten. We doen het echt samen. En dat maak je niet veel mee.” Bart: “Wat ons bindt, is dat we alle drie vinden dat wat je doet echt goed moet zijn.”

Samenwerken

En als het dan niet helemaal is zoals we het graag willen hebben, dan balen we alle drie. Dat geeft wel aan hoe onze samenwerking is en hoe betrokken we zijn bij onze projecten. We doen het echt samen.

Heicom en Van Iperen

Een jaar of tien geleden kwamen ze elkaar tegen op een beurs. Het klikte meteen tussen beide bedrijven. Intussen is de samenwerking verder uitgegroeid en levert Van Iperen niet alleen meststoffen voor producten voor eigen klanten. Marcel: “Vooral in het zogenaamde renovatieseizoen spreken we elkaar heel regelmatig. We kennen elkaars projecten en gebruiken elkaars expertise optimaal. Als het om meststoffen gaat of graszaad, val ik vaak terug op de kennis van Bart.” Bart: “Er is onderling groot vertrouwen in elkaar, daardoor kun je ook heel snel schakelen. Als het moet, heb ik morgen al een vracht in Zeeuws-Vlaanderen liggen. En dat werkt erg prettig.”

Rinus van Kempen - opzichter groen

Sinds 2001 is Rinus in gemeentelijke dienst van Goeree-Overflakkee. Toen het eiland in 2013 werd samengevoegd, is de gemeente verdeeld in drie districten (oost, west en midden). Rinus is verantwoordelijk voor het openbaar groen in het district midden. Het is zijn passie om de natuur in het gebied in stand te houden en te verbeteren. “Als je de situatie van nu vergelijkt met 30 jaar geleden, dan is de natuur flink achteruitgegaan. Reed je vroeger op een mooie zomerdag de weg van Middelharnis naar Bruinisse, dan zat je vooruit onder de insecten, tegenwoordig is dat maar een enkel beestje. Nu proberen we samen de biodiversiteit weer te herstellen. Daar is veel tijd voor nodig. Het is in ieder geval ons beleid om voor elke boom die we weghalen, er tenminste een voor terug te planten.

Wilt u meer weten over deze samenwerking?

Neem gerust contact op als je meer wilt weten over deze samenwerking. Doe dit via onderstaande gegevens of laat je terugbellen door het formulier in te vullen.

Manager Sales

Marcel Straatman

Deel dit project

Volgend project
De groene stad groeit op de daken