arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcitycloselinkedinmailotparksphonepinplussearchsportfieldstwitter Ga naar content
Naar ‘
Steden

Een Beter Ermelo

Ermelo; een toeristische plaats op de Veluwe met een groen en dorps karakter. Dagelijks bezoeken vele inwoners, dagjesmensen en toeristen het centrum van Ermelo. Dit centrum heeft onlangs een grote make-over gekregen, onder de naam ‘Beter Ermelo’. Heicom leverde hier boomgranulaat ECO. Hiermee voorzag zij Ermelo en zijn bomen van een goede, duurzame ondergrond.

De bezoekersaantallen in Ermelo-centrum liepen de laatste jaren terug en ook het straatbeeld leek niet meer te passen in de huidige tijd. Het was tijd voor een ‘Beter Ermelo’. Daarom werd een master- en bomenplan gemaakt, met de volgende uitgangspunten: een levendig en aantrekkelijk centrum, beter bereik en meer sfeer en beleving in het hartje van Ermelo.

Locatie
-
Medewerker
Marcel Straatman
Project fase
Afgerond
Project datum
04-06-2016
Categorie
Steden
ermelo case.jpg

Het master- en bomenplan

Belangrijk onderdeel van het bomenplan was het verplaatsen van de bomen. Er was sprake van een onrustig straatbeeld. Het bomenplan adviseerde een continue boombeplanting, over de gehele lengte van de Stationsstraat, het Molenaarsplein en het Raadhuisplein. Door de bomen in het voetgangers-gedeelte naar het midden van de straat te verplaatsen, zal het winkelend publiek dichter langs de winkels en etalages lopen. Bij de keuze voor het type boom is ook gekeken naar wortelopdruk, schaduw-vorming en omvang. De gemeente Ermelo heeft de bestaande leilindes en kegelvormige lindes allemaal kunnen hergebruiken, ofwel in het centrum dan wel elders. Daarnaast is er gekozen voor verschillende soorten bomen, zoals Prunus, Wilgbladige eik, Japanse schijniep en Geelhout.

Doel

Een levendig en aantrekkelijk centrum, beter bereik en meer sfeer en beleving in het hartje van Ermelo.

Een duurzaam product

Direct vanaf de uitvoering van fase 1 in het voorjaar van 2014 heeft Heicom mogen leveren in Ermelo. In de eerste twee fasen leverde Heicom zijn Boomgranulaat op basis van Lava. De bomen werden niet alleen verplaatst. Een nieuwe duurzame ondergrond moest er voor zorgen dat de bomen nog jaren mee gaan én dat zij genoeg voedingsstoffen en zuurstof verkrijgen. Vanaf fase 3 is er dan ook begonnen met het leveren van, het toen nog nieuwe, Boomgranulaat ECO.

In een omgeving met veel steen en verkeer, ontstaat normaal gesproken veel druk op een boom. Deze druk wordt weggenomen door het boomgranulaat. Daardoor is dit granulaat zeer geschikt voor zware verkeersbelasting, zoals het laden en lossen bij winkels. 

Boomgranulaat ECO is een duurzaam product en bestaat voor 85% uit gerecyclede grondstoffen, zoals breuksteen van spoorballast. Het gesteente voldoet aan het DUBOkeur (lage milieu impact). Het voedingsdeel van Boomgranulaat ECO bestaat uit klei/leem met een hoog organische stofgehalte met een PH van circa 6. Additieven zorgen ervoor dat het klei/leem niet uitspoelt.

Deze combinatie van unieke eigenschappen heeft de gemeente Ermelo in samenspraak met Bomenwacht Nederland doen besluiten om dit type boomgranulaat te gaan gebruiken. Met Boomgranulaat ECO voorziet Heicom in de behoefte van de gemeente Ermelo om duurzame producten te leveren. 

boomgranulaat eco.jpg
ermelo case2.jpg

Gezamenlijk streven

Peter van der Velde, van het team werkvoorbereiding en realisatie van de gemeente Ermelo, kan tevreden terugkijken op het project. “Achteraf gezien is alles keurig verlopen. Maar een project als deze kent natuurlijk altijd uitdagingen. Je hebt te maken met verschillende factoren en belangen. Denk aan de winkeliers, aannemers, groenbedrijven maar ook externe factoren zoals het weer. Het is ook de kunst om al deze partijen tevreden te stemmen en samen te laten werken. Civiel en groen zijn twee partijen die op andere wijze naar hun werk kijken. Wat dat betreft is de groenaannemer al van belang in het voortraject. Uiteindelijk moeten beide partijen het oog houden op het eindbeeld. Namelijk hoe staan de bomen erbij over tien jaar.” “We streven allen gezamenlijk naar een mooi eindbeeld.”

“Er zijn nog een aantal kleine puntjes die afgewerkt moeten worden. We zijn wat dat betreft blij met onze leveranciers. Heicom heeft in dit geval perfect zorggedragen voor een goede ondergrond.
Een duurzame oplossing. De bovengrond; de boom, wordt de komende drie jaar nog nauwlettend in de gaten gehouden door de groenbedrijven.” De gemeente Ermelo vindt het belangrijk dat dit gebeurt. Zo wordt er naast het watergeven onder andere gemonitord op ziekten en plagen. Daarnaast staan alle bomen in Geovisia. Daarin zit een nazorgpaspoort waarin alles netjes wordt bijgehouden. “Dat is ook een duurzame manier van werken, het blijft niet alleen maar bij het planten van een boom.”

Marcel Straatman van Heicom blikt positief terug op het project. “We vinden het geweldig om te mogen leveren op projecten als ‘Beter Ermelo’. Een groot project waar zo veel mensen plezier van zullen beleven. Ook al zullen de meeste mensen niet weten welke ondergrond een boom heeft en hoeveel daarbij komt kijken.” Dat de gemeente Ermelo voor Boomgranulaat ECO heeft gekozen, met name in het kader van duurzaamheid, stemt hem tevreden. “We zijn blij dat we de bomen op een duurzame manier kunnen laten groeien. En ik denk daarom dat bomen ook blij zijn met ons boomgranulaat.”

Meer weten over dit project?

Wil je meer weten over dit project? Neem eens contact op met onze specialist op dit gebied. Doe dit via onderstaande gegevens of laat je terugbellen middels het formulier.

Manager Sales

Marcel Straatman

Deel dit project

Volgend project
Bomenparade aan de Waal