arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcitycloselinkedinmailotparksphonepinplussearchsportfieldstwitter Ga naar content
Naar ‘
Steden

Groener dan groen: het Jakarta hotel in Amsterdam

Het Jakarta hotel in Amsterdam behoeft eigenlijk geen introductie. Dit energieneutrale hotel op Java-eiland in Amsterdam sleept award na award binnen. Als liefhebber van groen in de meest uitdagende omgevingen én leverancier op dit project deelt Heicom graag over dit unieke project.

“Een hotel waar dure vierkante meters worden ingeleverd voor binnengroen: dat is onderscheidend!”, stelde de vakjury van de internationale EILO Award 2019. Het resultaat is een grote subtropische binnentuin, die twee verdiepingen bestrijkt. Het hotel, gelegen aan de Java-kade op Java-eiland, symboliseert het maritieme verleden met Java. Dit is niet alleen terug te zien in de vormgeving en het materiaalgebruik, maar ook in de plant- en boomsoorten.

Locatie
Amsterdam
Medewerker
Herbert van Werven
Project fase
Afgerond
Project datum
16-12-2019
Categorie
Steden
2019_0590-Hotel-Jakarta-Amsterdam-Copijn-Groenaanleg-en-beheer-.jpg
Hotel-Jakarta-Amsterdam-Subtropische-binnentuin-loopbrugs.jpg

Met de grootste zorg

Copijn groenaanleg en beheer heeft een lichtgewicht ontwerp gemaakt voor de opbouw van de binnentuin. Met behulp van 100% gerecyclede ophoogmaterialen zijn grote niveauverschillen overbrugd. Samen met de Hortus Botanicus Amsterdam is een beplantingsplan gemaakt en vervolgens de binnentuin gerealiseerd. Nog tijdens de afbouwwerkzaamheden werden grote hoeveelheden bulkmaterialen getransporteerd en verwerkt. Vervolgens werden de kwetsbare subtropische bomen tot wel 10 meter hoogte met de grootste zorg in positie getakeld.

Gerrit van Engelenburg Operationeel directeur bij Copijn: "Naast het plaatsen van deze bomen, was het transport van grote hoeveelheden substraat in het hotel - te midden van de afbouwwerkzaamheden- een grote uitdaging. Door het substraat direct in de tuin te blazen, werd deze loigistieke uitdaging een stuk eenvoudiger gemaakt." Het geheel werd afgewerkt met honderden tropische planten.  De operationeel directeur is dan ook trots op het resultaat. "Voor ons bedrijf en voor mij persoonlijk is het fantastisch geweest om deze bijzondere subtropische tuin in Hotel Jakarta te hebben mogen realiseren. Het is een groen icoon om trots op te zijn!"

Eén van die bulkmaterialen voor deze bijzondere binnentuin is Heicoms daktuinsubstraat intensief. Deze voedingsbodem voor de Javaanse planten werd met blaasauto’s het hotel ingeblazen. Dat vroeg om een speciale menging van het product, waardoor blazen mogelijk bleef. Zo’n 200 kuub daktuinsubstraat zorgt nu dat hotel Jakarata groen is én groen blijft.  Van Engelenburg: "Dankzij de flexibiliteit en betrouwbaarheid van Heicom konden de leveranties exact op het juiste moment worden gelost en verwerkt waardoor de beperkt beschikbare losruimte geen probleem vormde."

Gerrit van Engelenburg

"Voor ons bedrijf en voor mij persoonlijk is het fantastisch geweest om deze bijzondere subtropische tuin in Hotel Jakarta te hebben mogen realiseren. Het is een groen icoon om trots op te zijn!"

Een kijkje in de toekomst

Herbert van Werven, directeur bij Heicom, volgde het project met belangstelling. “Ik denk dat dit een voorbeeld is van hoe de hotels, overheidsgebouwen en ziekenhuizen van de toekomst eruit zien. Ik hou persoonlijk erg van een groene omgeving en daarin ben ik niet uniek. Het is bewezen dat mensen zich prettiger voelen in een groene omgeving. Daarom vind ik het zo mooi dat Copijn denkt in kansen en vooruitstrevend is geweest met dit project.”

Meer weten over dit project?

Directeur

Herbert van Werven

Deel dit project

Volgend project
De zoektocht naar een toekomstbestendige green