arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcitycloselinkedinmailotparksphonepinplussearchsportfieldstwitter Ga naar content
Naar ‘
Sportvelden

The Links Valley: een omkeerbare baan in Ermelo

Op een prachtige locatie in Ermelo is een 9-holes golfbaan aangelegd. En niet zo maar eentje. Het is een omkeerbare baan; een baan die je twee kanten op kunt spelen. Opgeteld ontstaan er zo 18 verschillende holes. De baan, The Links Valley, is bijzonder en zal naar verwachting een plaats gaan innemen tussen de klassieke topbanen van Nederland. Heicom mocht meewerken aan het unieke project door het leveren van hun greenzand en toplaag.  

Het terrein van de nieuwe golfbaan is een kleine 30 hectare groot. De échte kenners weten dan: dat is te klein voor achttien holes. Het idee voor een omkeerbare baan stamt uit de vorige eeuw. De ene dag (of week) speel je de baan de ene kant op, de andere dag (of week) andersom. Heel effectief dus als het gaat om het gebruik van ruimte. Het ontwerp is van de bekende golfbaanarchitect Frank Pont en is aangelegd door SBA Golf & Groen.

Locatie
The Links Valley Ermelo
Medewerker
Marcel Straatman
Project fase
Afgerond
Project datum
15-12-2017
Categorie
Sportvelden
Ullerberg2.jpg
ullerberg.jpg

Voetverdichting

Heicom mocht voor deze bijzondere, nieuwe golfbaan diverse producten leveren. Onder andere zo’n 2.300 ton greenzand, ongeveer 65 vrachtwagen-leveringen. Greenzand wordt gebruikt als ondergrond op tee’s en greens. Golfbanen lijken misschien niet zwaar belast te worden, maar niets is minder waar, vertelt Marcel Straatman. “De druk per vierkante centimeter van een schoen is best groot. Een golfgame start altijd op de tee en eindigt op de green. Op die plekken wordt dus vaak over dezelfde plek gelopen en dat betekent veel verdichting. De tee’s en greens moeten dus bestand zijn tegen die druk.”

Zandgrond

Het gebruikte greenzand in Ermelo is daarom grof van structuur. “In vaktaal zeggen we 360 mu. Elke korrel is ongeveer 0,36 millimeter, even groot dus. Als je allemaal knikkers in een bak stopt, dan zie je dat daar ruimtes tussen blijven. Zo werkt het ook met dit zand. Doordat de korrelgrootte nagenoeg hetzelfde is, blijft er altijd zuurstof in de bodem zitten. Zelfs wanneer er veel druk op het zand komt te staan.” Schimmels en ziektes gedijen goed in een kalkrijke omgeving, daarom heeft deze greenzand weinig kalk. Op die manier neemt de kans op ziektes op een natuurlijke manier af.  

Het terrein in Ermelo ligt van oorsprong op een pure zandgrond. En dat is nu een groot voordeel. Door het grove zand zakt het water mooi weg en kun je het hele jaar spelen. De golfer houdt dus droge voetjes. Heel anders is dat bijvoorbeeld in Dronten, waar de ondergrond voornamelijk bestaat uit klei. “Daar kunnen we dus rekening mee houden bij de levering en samenstelling van producten.”

Heel jaar bespeelbaar

Het terrein in Ermelo ligt van oorsprong op een pure zandgrond. En dat is nu een groot voordeel. Door het grove zand zakt het water mooi weg en kun je het hele jaar spelen.

Unieke toplaag

Naast greenzand heeft Heicom ook zo’n 2.500 ton (71 vrachtwagens) toplaag geleverd. De toplaag is een samenstelling van 80% greenzand 360 en 20% Heicom 12/20. De toplaag werd op locatie gemengd en is zo direct klaar om ingezaaid te worden. Beide producten van Heicom zijn uniek in de markt. Heicom is één van de weinige leveranciers die de producten kunnen leveren. Marcel: “Door de jaren heen hebben we een duurzame relatie opgebouwd met SBA Groen & Golf, de partij die ook deze golfbaan mocht aanleggen. Op basis hiervan werden we ook benaderd producten te leveren voor deze nieuwe baan.”

Van vuilnisbelt tot luxe golfcourt

The Links Valley heeft een bijzondere geschiedenis. Het terrein is een bos- en heidegebied met pure zandgrond. In het verleden hebben de eigenaren heel veel zand weggehaald, waardoor een enorme kuil ontstond. In die kuil is in 1978 een vuilnisbelt gekomen en die berg is na sluiting in 2006 weer geheel afgedekt met folie en een zandlaag van twee meter. Ook rondom de berg is een gebied afgegraven grond, met daarom heen dennenbossen. De baan heeft hierdoor hoogteverschillen tot 20 meter.

Van Werven Ullerberg.jpg

Grondverzet door Van Werven

SBA Groen en Golf, de aannemer van het project, is een gezamenlijke klant van zowel Heicom als Van Werven. En zo komt het dat ook Van Werven bij de aanleg van The Links Valley zijn steentje heeft bijgedragen. Reinard van Wijhe zocht het voor ons uit. “We hebben daar destijds veel kuubs grond verzet, daarnaast hebben er ook rijplaten gelegen én heeft de afdeling Biobased Products er een dag gewerkt om bomen te verwijderen. Het grondverzet moest met enige urgentie gedaan worden. Vandaar dat we er werkdagen van 11 à 12 uur per dag maakten met twee trekker-dumpers en een rupskraan. Het is wel grappig als je bedenkt dat we hier jaren terug nog ons afval stortten. Toen was het écht een afvalberg met 2000 meeuwen erboven. In 2007 werd de stort afgedekt en ook in die tijd is Van Werven hierbij betrokken geweest. Nu wordt het terrein omgetoverd tot een prachtige golfresort en zijn we weer van de partij. Dat maakt het extra bijzonder.”

opbouw heicom 2018 (002).png

Heicom op uw golfbaan?

Weten wat Heicom voor uw golfbaan kan betekenen? Ik kom graag met u in contact. 

Manager Sales

Marcel Straatman

Deel dit project

Volgend project
Uniek zand voor een unieke golfbaan