arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcitycloselinkedinmailotparksphonepinplussearchsportfieldstwitter Ga naar content
Naar ‘
Parken

Tropische Bomengrond voor Wildlands Emmen

Bijna een jaar geleden was de kas in het nieuwe WILDLANDS Adventure Zoo Emmen van twee hectare nog nagenoeg leeg. Slechts de contouren van het nieuwe ontwerp waren zichtbaar. Des te groter is het contrast met de tropische kas nu. Een compleet ingerichte omgeving, tropische beplanting en zelfs de eerste inwoners hebben hun plek veroverd. Heicom leverde 8.000 kuub tropische bomengrond.

Het voortraject begon in 2012. Een deskundige uit Denemarken bezocht Heicom en liep samen met Marcel Straatman langs de verschillende grondstoffen. Op basis van zijn eisen heeft Heicom een tropische bomengrond samengesteld, voor de beplanting die speciaal uit Costa Rica overgevlogen werd. Begin februari 2016 bezochten Hans Huiting, uitvoerder bij Van Kessel Sport & Cultuur, en Herbert van Werven samen de tropische kas.

Locatie
-
Medewerker
Herbert van Werven
Project fase
Afgerond
Project datum
2016-2017
Categorie
Parken
Heicom_Wildlands_aanleg.jpg
Heicom_Wildlands3.jpg

Kenmerken van de bomengrond

“Onkruid was een belangrijk issue bij het samenstellen van de bomengrond.”, vertelt Herbert van Werven. “We hebben hele schone grondstoffen gebruikt, vrij van onkruid. De bomengrond is laag in PH en qua voeding vrij neutraal, om te voorkomen dat de bomen het dak uit groeien.” Hans Huiting vult aan: “Door middel van beregening hebben we de mogelijkheid de beplanting extra voeding meegeven.”

Verder moeten grote bomen zich goed kunnen verankeren in de ondergrond. In potgrond is de kans aanwezig dat een echt grote boom omvalt. Daarom is gekozen voor een grove split: een hoekig granulaat waar de wortels zich goed in kunnen verankeren.

Flexibiliteit 

Toch is het niet slechts een kwestie van leveren. Herbert: “Nee, daar komt wel wat meer bij kijken. We zijn voor de levering afhankelijk van de voortgang van het complete project.” De bouw van de kas in Emmen liep behoorlijk uit en dat had natuurlijk consequenties voor de planning. Huiting: “Flexibiliteit is heel belangrijk op zo’n complex project, maar zeker niet vanzelfsprekend. Er moest snel geschakeld worden, we moesten inspelen op de wensen van de aannemers en tijdig producten van goede kwaliteit leveren. Het is dan goed om een partner te hebben die dat vak verstaat, zodat we samen kwaliteit kunnen leveren.”

Indrukwekkend

"Ik was echt onder de indruk toen ik de kas binnenstapte. Je ziet zo’n hoeveelheid aan bijzondere beplanting, alleen dat al is uniek. Het is daarnaast bijzonder om te zien dat de beplanting het goed doet."

Vruchtbare samenwerking

Onkruid was ‘uit den boze’ voor Van Kessel. “Er staat wel onkruid in de kas, maar dat is tropisch onkruid, meegekomen met de beplanting. Dat is goed, want in een echte jungle zie je ook tropisch onkruid. Nederlands onkruid willen we natuurlijk niet zien. Dat voorkom je nooit helemaal, maar het is goed om te zien dat er weinig tot geen onkruid staat. Ook de Costa Ricaanse beplanting doet het goed. Dat is te danken aan het goede klimaat in de kas en een gezonde voedingsbodem. We kunnen wel spreken van een vruchtbare samenwerking, waar ik met een heel goed gevoel op terugkijk.”

Terwijl Hans de tropische kas dagelijks zag veranderen, was het voor Herbert meer dan een jaar geleden dat hij het project bezocht. “Ik was echt onder de indruk toen ik de kas binnenstapte. Je ziet zo’n hoeveelheid aan bijzondere beplanting, alleen dat al is uniek. Het is daarnaast bijzonder om te zien dat de beplanting het goed doet. Voor ons is dat natuurlijk belangrijk. Ook de eerste bewoners; olifanten, apen en vlinders, heb ik al ontmoet. Zij kwamen ook tevreden op me over, haha. Dat onze opdrachtgever tevreden is, is een groot compliment aan al onze medewerkers. Zij zijn uiteindelijk de mensen die dit hebben bereikt. Ja, daar ben ik best trots op. WILDLANDS  is een mooie referentie, het was een leerzaam traject en we vonden het mooi om hieraan meegewerkt te hebben.”

Heicom_Wildlands4.jpg

Over Wildlands

WILDLANDS Adventure Zoo Emmen, het nieuwe themapark met dieren in Emmen, wil mensen op een totaal andere manier van de natuur en haar bewoners laten genieten. Een avontuur dat je dwars door de wereld van leeuwen, giraffen, apen, neushoorns en andere dieren voert. Niet de traditionele bouwtekening maar een levensechte maquette (schaal 1:87) wordt tot in de kleinste details nagebouwd. VolkerWessels nam de uitdaging aan om het park van de toekomst te bouwen. Samen met dochterondernemingen, waaronder Van Kessel Sport en Cultuur, werd het project uitgevoerd. WILDLANDS opende haar deuren op 25 maart 2016.   

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project? Neem eens contact op met onze specialist op dit gebied. Doe dit via onderstaande gegevens of laat je terugbellen middels het formulier.

Directeur

Herbert van Werven

Deel dit project

Volgend project
Bomengranulaat onder het Catharinaplein