arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcitycloselinkedinmailotparksphonepinplussearchsportfieldstwitter Ga naar content
Naar ‘
Parken

Zomercolumn: groene oases in bruisende steden

Hans van der Weerd is accountmanager bij Heicom, waar met substraten gewerkt wordt aan de vergroening van stedelijk gebied. De afgelopen jaren trok hij er veelvuldig op uit. Hij reisde per trein door Europa of pakte het vliegtuig voor een korte citytrip.

In welke steden kun je genieten van zowel de levendigheid van een bruisende stad als de koelte en rust van groen? Hans neemt je in drie columns mee. Vandaag trappen we af met München (Duitsland), Boekarest (Roemenië) en Lucca (Italië). 

Surfen in het park van München

Wil je de ultieme combinatie van een citytrip plannen, maar ook een groene omgeving bezoeken? Dan kan ik je München aanbevelen. De anderhalf miljoen tellende stad is geweldig mooi en geweldig groen. Wil je veel zien, dan kan je prima de stad met een fiets verkennen. 
In München zijn er vele mogelijkheden om je te vermaken. Bijvoorbeeld het Deutsches museum, het Olympisch park, het BMW museum, of het wereldberoemde Hofbrauhaus. Maar tijdens de warme dagen ontvluchten de bewoners de hitte en begeven zij zich naar het dichtstbijzijnde (kiezel)strand. Niet aan de kust, maar aan de rivier de Isar, die dwars door München stroomt. 

Het bekendste park is de Englischer Garten dit is het grootste stadspark van de wereld!
Daar geniet je, onder de vele kastanjebomen en linden, van het terras en eventueel een pul bier. Het water en het groen hebben een verkoelend effect. Bomen hebben een enorme verkoelingkracht

In München wordt er zelfs gesurft in het park. De Eisbachwelle is een rivierstroompje dichtbij Englischer Garten waarin met surfboards spectaculaire capriolen uitgehaald worden. Zeker de moeite waard om een bezoek te brengen.

Locatie
Oldebroek
Medewerker
Hans van der Weerd
Project fase
Afgerond
Project datum
18-07-2019
Categorie
Parken
3 muncen.jpg
2 munchen.jpg
1 munchen.jpg
4 mucnhen.jpg

Hittestress in Boekarest

In augustus 2015 bezocht ik de stad Boekarest. De hoofdstad van Roemenië is met zo’n twee miljoen inwoners een grote stad. Er staan veel gebouwen die je doen terugdenken aan het voormalige Sovjet-Unie tijdperk. 

Het is een stad waarin het in de zomer extreem warm kan worden. Mijn gedachten gingen naar het hitte-eiland effect. De term die aangeeft dat het in een stad vele malen warmer wordt dan in de omgeving eromheen. Soms wel tot een verschil van 8 graden celsius. 's Nachts koelt het maar moeizaam af in stedelijk gebied.
In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een dergelijk onderzoek, afgenomen in Boekarest. Ook in Nederland worden nu deze hittestress testen afgenomen, om in kaart te brengen welke gebieden aangepakt moeten worden. Het doel is om de omgeving aangenaam te maken, voor kwetsbare doelgroepen zoals ouderen, maar ook voor prettige recreatie.

hittestress.jpg

Zomers ontspannen

Het Parlementspaleis in Boekerest is het grootste gebouw in Europa. Dictator Nicole Chauseescu liet het bouwen. Het gebouw is voor een groot deel van van marmer en heeft zo’n 2.000 zalen en kamers. Het gebouw kent 20 verdiepingen, waarvan een groot deel ondergronds. Het paleis wordt omgeven door een park.

In de jaren 30 werd Boekarest het ‘Parijs van het Oosten’ genoemd. Met name dankzij de architectuur, brede boulevards en triomfbogen. Onder de schaduw van deze bomen kan je prima fietsend op zoek naar groene omgevingen. Bijvoorbeeld de Cismigiu tuinen in het centrum van de stad. Veel locals bezoeken echter de grotere parken zoals het Koning Michael I park, gelegen aan een groot meer.

20636687918_9e4e3ff731_k.jpg
20815065002_63727b43e9_k.jpg
foto boek.jpg

De daktuin van Lucca

Op nog geen uur rijden van de luchthaven van Pisa – bekend van de scheve toren – vind je Lucca. Een prachtige stad in het noorden van Toscane. In Lucca valt je oog direct op de toren van Guinigi. Bovenop deze storen staan namelijk oude steeneiken. Deze oude eiken zijn goed bestand tegen zware wind en hebben niet veel water nodig.
Samen met vele andere toeristen genoot ik, in de schaduw van deze eiken, van het geweldige uitzicht over de stad. De toegepaste daktuin stamt al vanaf de 15e eeuw. De daktuingrond in Lucca valt in het niet bij hedendaagse oplossingen. Toch lijkt het dat de steeneiken zie ook hierin prima aarden.

hans lucca.jpg
lucca bom.jpg

Fietsen over de stadsmuren

Lopend door straatjes lijkt het soms een doolhof, maar van bovenaf is het overzicht zeer verhelderend. Naast het mooie uitzicht vanaf de toren, is het mogelijk om rondom de stad te fietsen over de oude stadsmuren. Verder ben je vanuit Lucca met iets meer dan een uur in een andere prachtige stad: Florence.

In de volgende column vertel ik meer over de groene kanten van Wenen, Boedapest en Belgrado. Ken jij ook een mooie (groene) stad of bezoek je binnenkort één van deze steden. Het lijkt me leuk om je ervaringen te horen! 

Daktuin

Samen met vele andere toeristen genoot ik in de schaduw van deze eiken van het geweldige uitzicht over de stad.

Waar reis jij heen deze zomer?

Op bezoek geweest in één van deze steden of staat er binnenkort een citytrip op de planning? Heb (opnieuw) oog voor de groene aspecten van een stad. Ontspanning, verkoeling of vermaak: ontdek wat groen kan doen! Deel jouw ervaring óf vraag meer informatie over hoe Heicom je kan helpen met vergroening. Ik kom graag in contact.

Accountmanager

Hans van der Weerd

Deel dit project

Volgend project
Interview: plantplaatsen op de Zutphense kade (UPDATE)