De groene sector ontwikkelt zich en nieuwe producten worden geïntroduceerd. Neem bijvoorbeeld de kunststof units die tegenwoordig onder stadspleinen en sportvelden worden gelegd. Betekent dit het einde van enkel het gebruik van bomenzand of bomengranulaat in plantplaatsen onder een verharding? Nee, zeker niet.
Kunststof kratten onder een plantplaats zijn áltijd een goed idee.
“Onzin. Elk project is anders. Je moet jezelf altijd een aantal dingen afvragen, voordat je kiest voor type plantplaats. Wat is je doel? Welke eisen stel je aan de bomen? Heb je waterproblematiek of niet? Wil je een optimale groei, heb je last van een te natte/te droge omgeving en wil je klimaatproblemen, zoals plotselinge hoosbuien, oplossen? Dan zijn kunststof kratten, natuurlijk in combinatie met bomenzand, wellicht een goede oplossing. Is dit alles minder actueel, dan kan enkel bomenzand of bomengranulaat ook een perfecte oplossing zijn.”
Met bomenzand kun je ook een perfecte plantplaats creëren.
“Absoluut. Je hebt niet per se kratjes nodig om een goede plantplaats te maken (maar soms dragen ze daar wel aan bij). Bomen kunnen ook optimaal groeien in gewone plantplaatsen. Voldoende ruimte voor wortelgroei en een juiste verwerking zijn wel altijd noodzakelijk. Bij een lichte belasting is bomenzand perfect. Maar daar moet je niet met vrachtwagens overheen willen rijden. Wil je wel een zware belasting, kies dan voor bomengranulaat.”
Je hebt twee keer zoveel bomengranulaat nodig in vergelijking met bomenzand.
“Die stelling hoor ik vaak, maar het is niet waar. Ons bomengranulaat bevat 1% minder organische stof ten opzichte van bomenzand. In veel berekeningen wordt daardoor twee keer zoveel organische stof, en dus twee keer zoveel bomengranulaat geadviseerd. In de praktijk blijkt dat je slechts een kwart meer bomengranulaat nodig hebt.”
Bomenzand wordt meer gebruikt dan bomengranulaat.
“Bomenzand en bomengranulaat zijn al ongeveer dertig jaar op de markt. Van oorsprong wordt bomenzand vaker toegepast, maar de laatste jaren is het bomengranulaat in opmars. Dat komt doordat er steeds vaker groen wordt gecreëerd op moeilijke plaatsen in stedelijk gebied. In steden is meer (en vaak zware) belasting. Daarom merken we het laatste decennium dat bomengranulaat meer in opmars is.”