arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcitycloselinkedinmailotparksphonepinplussearchsportfieldstwitter Ga naar content
Naar ‘
Parken

Daktuingrond zet Dwingeland in bloei

In het centrum van Hoogeveen is gewerkt aan één van de grootste bouwprojecten van Noord-Nederland: De Kaap. Hier zijn 138 nieuwe woningen gerealiseerd in de huur- en koopsector, waaronder een woon-zorgcomplex met aanleunwoningen en een herstelhotel. 

Dit project is grotendeels gebouwd op een ondergrondse parkeergarage. Het is de eerste ondergrondse parkeergarage van Hoogeveen. Boven op de parkeergarage is naast een binnentuin ook een parkdeel aangelegd dat overloopt in het overige park Dwingeland daarnaast het bestaande park Dwingeland opnieuw ingericht én uitgebreid. 

Locatie
-
Medewerker
Marcel Straatman
Project fase
Lopend
Project datum
Daktuingrond zet Dwingeland in bloei
Categorie
Parken
Park Dwingeland

Park Dwingeland moet hét park van Hoogeveen worden. Een plek voor iedereen.

Hét park van Hoogeveen

Op de plek waar eerder huurwoningen, een politiebureau en parkeerplaatsen waren, is nu het park in omvang verdubbeld. Wethouder Anno Wietze Hiemstra: “Park Dwingeland moet hét park van Hoogeveen worden. Met een unieke ligging in het hart van het centrum moet dit park een ontmoetingsplek worden, een plek om te sporten, te ontspannen en te recreëren. Een plek voor iedereen.” Het is een missie waar Heicom, producent van bodemverbeteraars en substraten, graag aan meewerkt.  

Begin 2015 werd het project aanbesteed met daarbij de vraag naar een standaard daktuinsubstraat. Donkergroen besloot in te schrijven met Heicom als leverancier van de aan te brengen leeflaag. Samen kozen ze ervoor om geen standaard daktuinsubstraat aan te bieden, maar daktuingrond. “Het dak van een parkeergarage heeft veel meer draagkracht dan een normale daktuin. In de projectomschrijving zagen we daarnaast dat men een echte groentuin wilde realiseren. Er was dus volop ruimte voor groei nodig. Dat is te lastig te realiseren met daktuinsubstraat, maar met daktuingrond des te beter” Het is één van de redenen waar Marcel Straatman, substraatspecialist bij Heicom, aan refereert.

Natuurlijk; daktuingrond

Daktuingrond heeft een minimale laagdikte nodig om goed te kunnen functioneren. Hierdoor heeft het regenwater de mogelijkheid om naar beneden te zakken. Maar ook het duurzame karakter van de daktuingrond speelt een belangrijke rol. Straatman: “Een daktuinsubstraat bestaat voor ongeveer 70% uit lava, dat wordt gewonnen en getransporteerd vanuit Duitsland. Daktuingrond bestaat voor 30% uit lava en bergt verder diverse meer natuurlijke en regionale grondstoffen, zoals laagveen en compost. Het betekent dus minder transportbewegingen en de voorkeur voor duurzamere grondstoffen.

Dekaapvoor.jpg
dekaapna2.jpg

Bewezen kwaliteit

Donkergroen geloofde in het concept, maar toch kwamen ook vanuit de markt reacties op de keuze voor daktuingrond in plaats van substraat. De lichte vertwijfeling kon snel worden weerlegd. Een afvaardiging van specialisten binnen Donkergroen heeft twee projecten van Heicom bezocht waar ook voor daktuingrond was gekozen, PGGM te Zeist en Hogeschool Windesheim te Zwolle. Het project in Zeist was zes jaar geleden aangelegd en de daktuin lag er heel mooi bij. Overtuigender bewijs kun je eigenlijk niet leveren.”  

In mei 2015 kreeg Donkergroen het werk gegund op basis van een combinatie Plan van Aanpak en prijs en in 2016 werd er gestart met de opbouw van de daktuin. Heicom leverde zo’n 4.000 m³ aan speciaal samengestelde daktuinproducten. De opbouw van de daktuin bestaat uit: (van onder naar boven) Lava 8-16, Filterdoek, Filterzand en Daktuingrond. De daktuingrond zorgt voor een voldoende doorwortelbaar pakket terwijl filterzand en lava zorgen voor een langdurig werkende vlotte ontwatering van het gehele pakket. De geleverde materialen zijn voortdurend getoetst aan het RAG-keurmerk waaronder de materialen zijn geleverd. Donkergroen: "Al na enkele maanden zien we de goede ontwatering tijdens zomerse hoosbuien en de beplanting die prima aanslaat""  

Op 21 juni 2017 werd de binnentuin officieel geopend, waar inmiddels de eerste vaste planten, heesters en bodembedekkers groeien en bloeien. Het kleine stadsparkje Dwingeland en zijn parkeerplaatsen en huurwoningen zijn getransformeerd tot een fraaie binnentuin en een mooi park. Een groene omgeving in het centrum van Hoogeveen waar bewoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten.

Uitdaging

"Al na enkele maanden zien we de goede ontwatering tijdens zomerse hoosbuien en de beplanting die prima aanslaat"

Meer weten over dit project?

Wil je meer informatie over dit project en/of de gebruikte producten? Neem eens contact op met onze specialist op dit gebied. Doe dit via onderstaande gegevens of laat je terugbellen middels het formulier.

Manager Sales

Marcel Straatman

Deel dit project

Volgend project
Heicom levert aan ‘Boomproject van het jaar 2016’.