arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcitycloselinkedinmailotparksphonepinplussearchsportfieldstwitter Ga naar content
Naar ‘
Nieuws

Heicom levert wederom aan Boomproject van het Jaar

Op de Dag van de Openbare Ruimte in Utrecht was het zover, de bekendmaking van het Boomproject van het Jaar 2017. TGS won de prijs met het project Maanplein Heerlen. Een project waar Heicom, net als aan het winnende project van vorig jaar, een aandeel in had als leverancier van bodemverbeteraars en substraten.

Dit jaar werd er, gezien het sterke deelnemersveld, reikhalzend uitgekeken naar deze mooie prijs. Ook Heicom keek met een lichte voorkeur en vol belangstelling uit naar de uitreiking. De drie genomineerde projecten waren allen prachtig en kenden ieder haar eigen bijzonderheden. TGS won de prijs met het project Maanplein in Heerlen. Een geweldige erkenning van de vakjury voor het vele werk wat er in dit project gestoken is.

Categorie
Nieuws
Datum
19.10.2017
bomen_mk-noord_2017-09.jpg
bomen_mk-noord_2017-11.jpg

Fascinerend eindresultaat

Het project Het Maanplein is als onderdeel van Maankwartier een niet standaard plein. Door de bebouwing is het soms niet te zien maar het plein is tevens een dak van de onderliggende winkels met daaronder zelfs een dubbeldeks parkeergarage! De uitdaging vooraf was een daktuingrond/substraat te leveren die voldoet aan de volgende eisen: genoeg voeding, licht in gewicht, voldoende organische stof, een vochtbergend vermogen en een goede capillaire werking. Dit alles verwerkt in een bepaalde laagdikte voor meerdere terpen. 

Watervoorziening

Erwin van Herwijnen van TGS: “Er was veertig centimeter ruimte beschikbaar tussen de bovenkant van het dak en de bovenkant van het maaiveld. We kwamen met het idee om verhogingen aan te brengen met daaronder een ingenieus watermanagementsysteem opgebouwd uit kunststof units om de dertig jaar oude bomen van water te voorzien. Zelfs in langere droge periodes. Elke terp ligt op een Permavoid-component die gemiddeld 4.000 liter water kan vasthouden.” Permavoid is een permanente holle ruimte ontwikkeld als funderingsvervanger. De bomen zelf zijn verankerd in een stalen constructie.

Voor het bewateren van de bomen wordt regenwater gebruikt. De terpen zuigen dankzij verschillende componenten via kolken een groot gedeelte van het water op en zorgen ervoor dat het beschikbaar is voor de bomen. Zo vullen de terpen zich met water en is er een goede zuurstof- en waterhuishouding aanwezig, dankzij het geleverde substraat dat in alle levensbehoeftes van de bomen voorziet.

Erwin van Herwijnen

"Het unieke aan dit project is dat er prachtige bomen op een vrijwel onmogelijk locatie staan."

Prachtige bomen op een onmogelijke locatie

Heicom is in dit project een relatief kleine speler geweest maar is desondanks trots wederom deel te zijn van het Boomproject van het Jaar. De nauwe samenwerking met Erwin van Herwijnen van TGS heeft gezorgd voor een fascinerend eindresultaat. Marcel Straatman van Heicom heeft in samenspraak met Erwin van Herwijnen onderzoek gedaan naar de ideale samenstelling. Voordat de levering plaatsvond zijn er verschillende testen gedaan. Heicom leverde uiteindelijk een speciaal samengesteld onderbouwzand en een lichtgewicht daktuingrond. Het onderbouwzand zorgt voor de capillaire werking. De daktuingrond kent een op maat gemaakte samenstelling die voldeed aan de gestelde eisen. Van Herwijnen: “Het unieke aan dit project is dat er prachtige bomen op een vrijwel onmogelijk locatie staan. De groeiomstandigheden toch optimaal zijn en dat de bomen de sleutel vormen tussen het bouwkundig vernuft, de sfeer en de leefbaarheid op het plein.”

Jaarlijks succes

Het jaarlijks terugkerende Boomproject van het jaar blijkt een succes voor iedereen die van mooie boomprojecten houdt. Vorig jaar werd de eerste editie gewonnen door BTL Bomendienst/Roelofs Wegenbouw met het project aan de Pannekoekendijk in Zwolle. Heicom leverde hier Bomengranulaat Basalt/Lava RAG en Bomengrond RAG. Wij zijn dankbaar voor de leveringen aan TGS en feliciteren hen nogmaals van harte. We kijken stiekem al uit naar volgend jaar!

 

Bronnen: 

www.maankwartier.nl

www.tgs.nl

maankwartier slider.jpg
2017-2-16-afwerken-bomen-maankwartier-33.jpg
maankwartier slider 02.jpg
Volgend nieuwsbericht
Heicom leverancier boomsubstraten Gemeente Groningen