arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcitycloselinkedinmailotparksphonepinplussearchsportfieldstwitter Ga naar content
Naar ‘
Steden

Groen beleven op ‘Het Forum' Utrecht

​De omgeving van Utrecht-Centraal maakt een enorme transformatie door. Veel van deze vernieuwingen zijn nu al goed zichtbaar. Een onderdeel ervan is ‘Het Forum’, een verbinding aan de jaarbeurskant tussen de van Sijpesteijnskade en de Moreelsebrug.
 

Het Forum wordt gebruikt als looproute van en naar het station en verbindt verschillende onderdelen zoals de kantoren gevestigd aan de jaarbeurskant. 

Het forum is een prettige plek om te zijn voor de (toekomstige) gebruikers van de kantoren en de woningen en de bezoekers van het station. Dit alles wordt met elkaar verbonden door diverse looppaden. Onlangs werd de laatste hand gelegd aan de vergroening op deze hooggelegen looppaden. Daarvoor leverde Heicom daktuinsubstraat.

Locatie
Utrecht
Medewerker
Marcel Straatman
Project fase
Afgerond
Project datum
Categorie
Steden
Platform Utrecht1.png
20180214_221017_resized.jpg
20180216_082844_resized_1.jpg
20180216_083012_resized_1.jpg

Het project

Door Het Forum op 7,5 meter boven de grond te bouwen, is er op het straatniveau ruimte voor logistiek vervoer en de bestaande en nieuwe kantoren langs de Mineurslaan. Ook lopen er rijbanen, een bus- en trambaan en zijn er fietsenstallingen ten behoeve van het station.

Groenbeleving

Een belangrijke uitgangspunt voor het ontwerp was de aantrekkelijkheid. Daarnaast is er uitgebreid gestudeerd op de positie en de hoeveelheid groen. Het zijn uitgangspunten waar Heicom zich mee verbonden voelt, juist nu groene steden als nooit te voren bovenaan de agenda staan. Voor Het Forum betekent dit dat groenbeleving centraal staat. De natuurstenen groenvlakken dragen daar zeker aan bij.

De uitdaging van het leveren

Om daktuinsubstraat op een hooggelegen locatie te leveren moet er geblazen worden met behulp van silo-auto’s. Door middel van een blaasslang wordt het substraat in de plantvakken verwerkt. De enige manier om dit voor elkaar te krijgen was via de druk bereden busbaan onder Het Forum.

Uiteindelijk is er in samenspraak met de verschillende partijen voor gekozen om ’s nachts dit werk te voltooien. Tussen 01:00 en 05:00 uur is er geen verkeer en zijn meerdere silo-autos in de weer geweest om op tijd dit substraat te leveren, zodat om 05:00 uur het gewone leven weer kon beginnen.

Utrecht forum.png

Daktuinsubstraat Intensief

Flora Nova zorgt voor de inrichting van deze plantvlakken, waar verschillende soorten planten zullen groeien. Heicoms Daktuinsubstraat zorgt ervoor dat deze planten –op een moeilijke ondergrond- voldoende voeding krijgen. Marcel Straatman: “De vraag naar daktuinsubstraat groeit, samen met de vraag naar meer groen op daken. We hebben inmiddels jarenlange ervaring met diverse daktuinsubstraten en kunnen daarin ook een goede drainage garanderen."

Heicom werkt continu aan de productontwikkeling van substraten voor daktuinen. Zoals een nieuw soort daktuingrond dat geleverd werd aan het project De Kaap in Hoogeveen. Heicom wil dankzij haar expertise in het blazen/leveren van daktuinsubstraten steeds meer een bijdrage leveren aan innovatieve projecten zoals Het Forum.

Meer weten over dit project?

Wil je meer weten over dit project? Neem eens contact op met onze specialist op dit gebied. Doe dit via onderstaande gegevens of laat je terugbellen middels het formulier.

Manager Sales

Marcel Straatman

Deel dit project

Volgend project
Vergroening bepaalt straatbeeld in Deventer