arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcitycloselinkedinmailotparksphonepinplussearchsportfieldstwitter Ga naar content
Naar ‘
Steden

Uniek watermanagementsysteem voor bomen op De Deel Emmeloord

Zo’n vijftig bomen, met een groeicapaciteit tot 20 meter, planten op een plein is bijna onmogelijk. En toch lukt het op De Deel in Emmeloord. Een combinatie van onder meer kunststof kratten, speciaal doek én bomenzand van Heicom zorgt ervoor dat de bomen het prima gaan hebben op De Deel.

Het bedrijf Tree Ground Solutions (TGS) zorgt voor de ondergrondse techniek. Erwin van Herwijnen van TGS: “Wat het planten van deze 46 bomen zo moeilijk maakt, is dat de ondergrond die nodig is voor een degelijke bestrating niet geschikt is voor bomen. In straatzand groeien bomen niet goed en onder een plein is niet genoeg water en zuurstof voor bomen.”

Locatie
Emmeloord
Medewerker
Marcel Straatman
Project fase
In uitvoering
Project datum
01-08-2019
Categorie
Steden
watermanagementsysteem

'Dit systeem is op deze schaal nog niet eerder toegepast.'

Uniek in Nederland

Op De Deel in Emmeloord is daarom op anderhalve meter diepte een compleet watermanagementsysteem aangelegd. "Uniek is dat er altijd voldoende water is voor de bomen, maar ook dat er ruimte is voor de opvang van hoosbuien. Met de veranderingen in het klimaat is dat echt nodig", aldus van Herwijnen.  

Dit watermanagementsysteem lijkt nog het meest op een laag kunststof kratten (units genoemd), die zijn bedekt met speciaal doek (textiele) en bomenzand. Daarop ligt nog een laag units, om de druk te verdelen. Daarop weer textiele, puin, grond en tenslotte de straatstenen. "De combinatie van al deze lagen zorgt ervoor dat de bomen kunnen groeien onder natuurlijke omstandigheden, ondanks dat ze op een onnatuurlijke locatie staan. En het zorgt ervoor dat de bestrating van het plein sterk genoeg is om te gebruiken voor bijvoorbeeld parkeren en kermissen", zegt van Herwijnen. Het systeem is volgens hem niet nieuw, maar is nog niet eerder op deze schaal toegepast.

heicom emmeloord.jpg
heicom emmeloord 2.jpg
heicom emmeloord 3.jpg
2kratjes emmeloord.jpg

Samen werken aan innovatieve boomprojecten

Heicom leverde, in opdracht van de Nationale Bomenbank, bijna 3000 ton bomenzand 500 RAG op het project. Marcel Straatman: “Ons bomenzand werkt heel goed in combinatie met dit watermanagementsysteem. Het bomenzand heeft een capillaire werking. Het zorgt ervoor dat het water ook daadwerkelijk omhoog getrokken wordt en tot de boom ter beschikking komt. Daarnaast is het geschikt om mee te verdichten en, samen met de units, de bestrating te dragen.”

Heicom werkt al jaren samen met TGS aan bijzondere en innovatieve boomprojecten. “We werken samen aan de toekomst. Je houdt rekening met hoosbuien, maar ook met een tekort aan vocht. Die twee uitersten proberen we op te vangen in nieuwe systemen met goede gronden. Soms betekent dit dat we nieuwe producten ontwikkelen, zoals voor het Boomproject van het jaar 2017 in Heerlen. Soms leveren we ons product op relatief kleine projecten. Dit project is uniek in zijn grootte en een voorrecht om aan mee te werken.”

Bron: Omroep Flevoland

Meer weten over dit project?

Ik kom graag met je in contact!

Manager Sales

Marcel Straatman

Deel dit project

Volgend project
Tijd om de tuin in te gaan!